Maaseudulla kulkee runsaasti henkilöitä ja tavaroita kuljettavia ajoneuvoja. Kihniön kunnassa ja Punkaharjulla sijaitsevassa matkailuyrityksessä Tynkkylän Lomaniemessä toivotaan, että nämä alueella valmiiksi liikkuvat erilaiset ajoneuvot saadaan aiempaa paremmin hyödynnettyä kuljetuksissa.

Tynkkylän Lomaniemi Punkaharjulla vuokraa mökkejä, pitää kesäkahvilaa, vierasvenelaituria ja tarjoaa ateriapalveluita. Yrityksen sijainti on haastava, rautatieasemalle ja bussipysäkille on matkaa 13 kilometriä.

– Kohdettamme harkitessa matkailijat usein kysyvät, miten teille pääsee? Etenkin kansainväliset matkailijat eivät kulje omalla autolla. Matkailijoille on pystyttävä tarjoamaan kokonaispalvelua. Lisäksi päivittäin tarvitsemamme tavarankuljetukset on nykyään vaikea järjestää. Onneksi lähellä on taksiyrittäjiä. Toivottavasti uudet mallit auttaisivat myös taksiyrittäjiä liiketoiminnassaan, Tynkkylän Lomaniemen yrittäjä Jukka Heikkonen toteaa.

Matkailuyrittäjällä on hyvä mahdollisuus hankkia henkilöiden kuljettamisessa tarvittavat luvat ja antaa matkailijoille parempaa kokonaispalvelua.

– Jos itselläni olisi myös oikeudet henkilökuljetuksiin, pystyisin paremmin kehittämään kokonais- ja ohjelmapalveluita. Haluan myös ajatella niin, että kalustoa ei tarvitse omistaa itse. Meidän pitäisi pystyä kehittämään kuljetuksia yhdessä alueen muiden yrittäjien kanssa siten, että kalusto olisi vilkkaassa käytössä, Heikkonen uskoo.

Kihniön kunta kuuluu Pirkanmaan maakuntaan ja sijaitsee kolmen maakunnan Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Satakunnan risteyksessä. Maaseutukunnassa on noin 2000 asukasta ja meneillään esimerkiksi Meidän Kihniö -hanke, jolla halutaan kehittää Kihniön laajoja mahdollisuuksia elää, asua ja yrittää.

– Kihniössä ei ole pulaa kunnan alueella liikkuvista ajoneuvoista. Kyydit junalta keskustaan ja kyliltä kauppaan olisi varmasti järjestettävissä, kunhan saisimme uudet jakamistalouden mallit käyttöön. Vaikka joukkoliikennettä ei Kihniöllä juurikaan ole niin autojahan kyllä joka kylällä kulkee. On yksityisten, yritysten ja kunnankin ajoneuvoja, kulkemisia ja kuljetuksia.

– Nuo pitää saada valjastettua tarjonnaksi ja luotua rakenne, jossa kysyntä eli kulkemisen ja kuljetusten tarve voi kohdata tuon tarjonnan, visioi hankekoordinaattori Jyrki Mattila Kihniöstä visioi.

Haluamme olla eturivissä kehittämässä uusia ilmastoystävällisiä ja älykkäitä logistiikkaratkaisuja. On meidän vakituisten ja loma-asukkaiden etu, että kehitämme uusia malleja. Myös yrityksillemme on tarjolla monipuolisia mahdollisuuksia, Mattila jatkaa.

Nyt lanseerattavassa KaikkiKyytiin-yhteistyössä haluamme ottaa käyttöön Tynkkylän Lomaniemen ja Kihniön kunnan toivomia ratkaisuja. Sopivat henkilö- ja tavaraliikennesovellukset ovat jo olemassa ja niitä on kuvattu www.kaikkikyytiin.fi-sivuilla, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola valottaa.

Kihniössä ja Tynkkylän lomaniemessä ollaan kiinnostuneita uusista malleista ja kokeiluista.
– Alueilla ajaa paljon tavarantoimittajia ja henkilökuljetuksia. Olisi hienoa, jos kuljetuksia voitaisiin yhdistää, Heikkonen ja Mattila toteavat.

Lisätietoja

Jukka Heikkonen, Tynkkylän Lomaniemi, puh. 040 732 6138, jukka.heikkonen(at)lomaniemi.fi
Jyrki Mattila, Kihniön kunta, puh. 044 754 1260 jyrki.mattila(at)kihnio.fi
Marko Mäki-Hakola, MTK, puh. 040 502 6810 marko.maki-hakola(at)mtk.fi