Maaseudun kuljetuksiin on saatava muutos. Joukkoliikenteen puuttuminen, taksien ongelmat ja tavarankuljetusten vaikeudet romuttavat maaseudun elinvoimaa. Koska maaseudun vaikeudet uhkaavat koko yhteiskunnan kehittymistä, aloittavat MTK, Kyyti Group ja Coreorient Oy yhteistyön maaseudun kuljetusten uudelleen luomiseksi. Tavoitteenamme on luoda malli, jolla sekä henkilö- että tavaraliikenne maaseudulla nostetaan uudelle tasolle. Perustana voidaan käyttää olemassaolevia Kyyti Groupin ja Coreorientin ratkaisuja, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

Maaseudulla ei tulevaisuudessa tarvitse tyytyä heikkoihin liikenneyhteyksiin. Maaseudun kuljetukset voidaan luoda uudelleen voimassaolevan liikennepalvelulainsäädännön ja markkinoilta löytyvien sovellusten avulla.
– Meidän ei tarvitse keksiä mitään uutta, vaan muuttaa ajattelutapaamme ja ottaa käyttöön olemassa olevat työkalut. Kaikki kyytiin -yhteistyöhön ovat tervetulleita mukaan kaikki, jotka haluavat kehittää maaseudun kuljetuksia, Mäki-Hakola korostaa.

Maaseudulla kulkee jo tällä hetkellä runsaasti henkilökuljetuksia. Kyyti Group on kehittänyt mallin, jolla yhteiskunnan maksamiin kyyteihin voidaan yhdistää muita maksullisia henkilökuljetuksia.
– On välttämätöntä, että maaseudun eri kuljetuksia yhdistetään ja samoissa autoissa kulkevat erilaiset kuljetuksen tarvitsijat. Kyyti Group haluaa ensin pelastaa Suomen maaseudun kuljetukset, mutta myös vallata kansainvälisiä markkinoita, Kyyti Groupin toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo.

Kuljetus maaseudulla on kustannuksiltaan haastavaa ja myös tavarat tulee saada kulkemaan olemassaolevien kyytien mukana.
– CoReorientin PiggyBaggy-sovelluksen avulla kuka tahansa voi tarjota kyytiä toisen paketille tai tavaralle. Luomamme palvelu säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä kuljetusten osuessa normaalimatkan varrelle, jos maksullista kuljetusta ei ole tarjolla, Coreorient Oy:n toimitusjohtaja Harri Paloheimo kertoo.

MTK haluaa Kyyti Groupin ja Coreorientin kanssa tuoda esille, miten maksulliset henkilökuljetukset, kimppakyydit ja tavarakuljetukset voidaan järjestää maaseudulla. Yhteistyössä välitetään tietoa ratkaisuista, autetaan kuntia pohtimaan julkisia hankintoja sekä kehitetään olemassa olevia sovelluksia entistä paremmin vastaamaan maaseudun tarpeita. Kimppakyydit auttavat myös vähentämään yksityisautoilua ja vähentämään liikenteen päästöjä.

Uudet mallit auttavat maaseudun asukkaita, yrittäjiä ja matkailijoita. Taksiyrittäjienkin mahdollisuudet paranevat, kun kuljetettavien määrä kasvaa.

Kaikki kyytiin -kampanjaan tullaan vuoden aikana haastamaan yhteiskunnan eri toimijoita ja vaikuttajia.

Lisätietoja:

Elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, MTK ry, puh. 040 502 6810 marko.maki-hakola@mtk.fi
Toimitusjohtaja Pekka Möttö, Kyyti Group, puh. 044 974 2477 pekka.motto@kyyti.com
Toimitusjohtaja Harri Paloheimo, Coreorient Oy, puh. 050 483 6399 harri.paloheimo@coreorient.com